સાબુદાણા

સાબુદાણા એક ખાદ્ય પદાર્થ છે. સાબુદાણા નાના નાના મોતી જેવા દેખાવવાળા, ગોળ આકારના તેમ જ સફેદ રંગના હોય છે. રાંધ્યા પછી નરમ, હલ્કા પારદર્શી અને ગાદી જેવા પોચા થઇ જાય છે.

ભારત દેશમાં એનો ઉપયોગ પાપડ-પાપડી, ખીર અને ખિચડી જેવી વાનગીઓ બનાવવા માટે થાય છે. ગુજરાત રાજ્યમાં સાબુદાણાની વાનગીઓનો ઉપયોગ ઉપવાસ દરમિયાન ફરાળ તરીકે કરવામાં આવે છે. સૂપ તેમજ અન્ય વાનગીઓને રબડીની જેમ ઘાટી કરવા માટે પણ સાબુદાણાનો ઉપયોગ થાય છે. આ ઉપરાંત ખાદી કે સુતરાઉ કપડાંને કડક રાખવા માટે સાબુદાણાની કાંજીનો ઉપયોગ કરવામાં આવે છે.
ભારત દેશમાં સાબુદાણાનું ઉત્પાદન સૌથી પહેલાં તમિલનાડુ રાજ્યમાં સેલમ ખાતે કરવામાં આવ્યું હતું. લગભગ ૧૯૪૩-૪૪માં ભારત દેશમાં સાબુદાણાનાં ઉત્પાદનની શરૂઆત કુટિર ઉદ્યોગ (લઘુ ઉદ્યોગ)ના રુપે થઇ હતી. એમાં પહેલાં ટેપિયોકા ( tapioca )નાં મૂળિયાંને મસળીને એના ગરને અલગ કરી, જામી જાય (સુકાઈ જાય) ત્યાં સુધી રાખવામાં આવતું હતું. પછી એની નાની નાની ગોળીઓ બનાવી શેકવામાં આવતી હતી. ટેપિયોકાના ઉત્પાદનમાં ભારત દેશ અગ્રીમ હરોળમાં સ્થાન ધરાવે છે. સાબુદાણાનું ઉત્પાદન કરતા લગભગ ૭૦૦ એકમો સેલમ, તમિલનાડુ ખાતે કાર્યરત છે. સાબુદાણામાં મુખ્યત્વે કાર્બોદિત પદાર્થ હોય છે, અને એમાં થોડી માત્રામાં કેલ્શીયમ તેમ જ વિટામીનો પણ હોય છે.

……………………………………………………………………….

Saboodana is it a non-vegetarian or vegetarian Food!

sabudana5

In Tamil Nadu, India, in Salem area on the road from Salem to

Coimbatore there are many saboodana factories. We start getting

terribly bad smell when we were about 2 kms away from the

sabudana 2

Saboodana is made by root like sweet potato. Kerala has this root

each weighing about 6kgs. Factory owners buy these roots in

bulk during season, make it to pulp and put it in pits of about 40ft

x 25ft. Pits are in open ground and the pulp is allowed to rot for

several months. Thousands of tons of roots rot in pits. There are

huge electric bulbs throughout the night where millions of insects

sabudana3

While pulp is rotting, water is added everyday due to which 2”

long white color eel is automatically born like pests are born

automatically in gutter. The walls of pits are covered by millions

of eels and factory owners with the help of machine crush the pulp

with the eels which also become paste. This action is repeated many times during 5-6 months.

sabudana

 

 

 

 

 

The pulp is thus ready as roots and millions & millions of pests and insects crushed and

pasted together. This paste is then passed through round mesh and made into small balls

and then polished. This is saboodana.

sabudana7

Now I know whey many people don’t eat Saboodana treating this

If you find it appropriate and if you think after reading this one

cannot relish Saboodana, pass on to those whom you want to save

from this tasty food.

Del dish 4

“Suren Dave” <suren_dave1@hotmail.com>

2 Comments

Filed under Uncategorized

2 responses to “સાબુદાણા

  1. captnarendra

    Ugh! I am completely put off by this! The “Nylon Saboodana” that we get is believed to be from corn (maize flour). I was trying to get “pure” Saboodana. You know now who is not going to buy it, EVER! Thanks for the facts.

  2. pragnaju

    Suresh Jani
    To Me
    May 25 at 11:28 AM
    Can it be called a partly Non veg diet ? !!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s